Door te dwalen in jezelf ontdek je nieuwe wegen

Door te dwalen in jezelf ontdek je nieuwe wegen

Door te dwalen in jezelf ontdek je nieuwe wegen

 

Coachen en counselen zit in mijn bloed. Het liep, lang voor het openen van mijn praktijk, als een rode draad door al mijn werkzaamheden. Ik word er oprecht blij van om van betekenis te kunnen zijn voor de ander.

Wat is nu het verschil tussen coaching en counseling? Coachen gaat over het herstellen van disbalans. Het is gericht op het bereiken van persoonlijke doelen en gaat dus over waar je naartoe wilt. Vragen als ‘wie ben je, wat wil je en wat kun je’ zijn hierin leidend en de aanpak is wat meer praktisch van aard. Counseling gaat dieper en richt zich op je identiteitsvorming. Daarbij kijken we naar waar je vandaan komt en waar dat je gebracht heeft. Wat je ooit (daar en dan) zo geleerd hebt omdat het je toen diende, bepaalt in het hier en nu vaak de dynamiek. Ook wanneer het inmiddels niet meer helpend is. Waar en waardoor is je probleem of manier van reageren ooit ontstaan? Wat betekenen de onderliggende vaak onbewuste thema’s en patronen die spelen in je leven? Kortom, wat uit je verleden vraagt erom aangekeken en verwerkt te worden? Coaching en counseling gaan soms ook hand in hand.

Met oprechte aandacht begeleid ik je bij het vinden van je eigen antwoorden en het herstellen van je persoonlijke balans. Zo zet je stappen in bewustwording en het worden van de meest pure versie van jezelf. Ik luister naar wat er nog meer is. Naar wat je niet zegt, terwijl het wel gehoord wil worden. Naar wat je lijf vertelt. En naar datgene waar je jezelf (nog) niet bewust van bent. Wat mag er niet zijn? Waar wil je van weg? Juist waar het schuurt zit vaak de opening tot persoonlijke groei. Door te zorgen voor rust in mijn eigen lijf, creëer ik ruimte om te kunnen resoneren op wat er gebeurt in het jouwe. Door verder te gaan waar het spannend wordt, daag ik je uit om uit je comfortzone te stappen. Waar nodig spiegel en confronteer ik je op patronen, aannames en overtuigingen. Zodoende kun je met andere ogen leren kijken naar wat er is. Ik zet je in beweging om het anders te gaan doen en laat je ervaren hoe het voelt. Ik sta voor delen, ont-moeten en verbinden. Dit alles doe ik vanuit oprechte betrokkenheid en verwondering. Vanuit ‘niet-weten’. Alle antwoorden zitten namelijk al in jou. Het is je eigen zoektocht naar die antwoorden waarin ik je begeleid en waarbij het lichaamsbewustzijn een grote rol speelt.

 

“Ver voorbij het pad van goed en fout,

meningen en oordelen,

is een open plek: daar ontmoet ik je graag” 

 

– Rumi –

 

Lijfgericht Coachen

Verliesbegeleiding

Zwangerschap & Geboorte

Hoogsensitiviteit

Ouderschaps-coaching

Lijfgericht Coachen

Verliesbegeleiding

Zwangerschap & Geboorte

Hoogsensitiviteit

Ouderschapscoaching

Lijfgericht Coachen

Verliesbegeleiding

Zwangerschap &

Geboorte

Hoogsensitiviteit

Ouderschaps-

coaching

Lijfgericht coachen

Lijfgericht coachen

Ons lichaam spreekt een eigen taal.

Het lijf is een prachtige barometer en weet feilloos wat klopt en wat niet. Tegelijk heeft je hoofd er meestal een mening of oordeel over. Vaak is het dan je hoofd dat regeert.

Je hoofd verstaat de kunst om je om de tuin te leiden. En tegelijk kan je hart je ook voor de gek houden. Je gevoel kan je nogal eens misleiden; angst en intuïtie liggen dicht bij elkaar. Ook de kwetsuren uit het verleden maken je soms van alles wijs. Om maar te zwijgen over je blinde vlekken die je ergens van weghouden of je de andere kant op kunnen sturen. En dat alles onder het mom van “ik volg mijn hart”.

Daarmee kan het een hele uitdaging zijn om trouw te blijven aan wat jou nu werkelijk dient.

En juist daar werkt je lijf als de perfecte gids. Het is je anker en tegelijk je richtingaanwijzer. Als je weet wat je lichaam je te vertellen heeft, kun je leren ernaar te luisteren. In ons drukke dagelijkse bestaan vertoeven we vaak en veel in het hoofd. Zijn we verleerd om af te dalen in ons lijf om daar te luisteren naar wat het ons te vertellen heeft over wat we nodig hebben. En wanneer we de signalen van ons lijf langdurig negeren, gaat het mopperen en ontstaan er klachten.

Wil je de signalen van je lichaam beter leren begrijpen? Voel je dat je lijf protesteert of dat het je juist ergens van weg probeert te houden omdat het spannend voelt? Ik help je te luisteren naar de taal van je lijf. En te verstaan wat je lijf je wil vertellen. Zo kunnen je hoofd, handen en hart weer gaan samenwerken.

 

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Maar liefst 30% van de bevolking is hoogsensitief. En met het steeds jachtiger worden van het leven ervaren meer mensen een gevoel van overprikkeld zijn. Hoogsensitiviteit is een neurologisch fenomeen dat zich vooral kenmerkt door een gevoeliger centraal zenuwstelsel dat sneller overprikkeld raakt. Deze overprikkeling ontstaat door drie factoren: meer, intenser en gedetailleerder waarnemen, een zeer grote mate van empathie en door een meer diepgaande prikkelverwerking. Dat vraagt om meer verwerkingstijd en maakt dat mensen met hoogsensitiviteit stressgevoeliger en sneller overprikkeld zijn.

Het is belangrijk om naast het werken aan je klachten, ook te leren hoe je het beste kunt omgaan met je gevoelige aard. Te leren wat je nodig hebt om in balans te blijven en/of je balans te herstellen. Deze ontdekkingstocht helpt je om jezelf te accepteren en je gevoeligheid te leren benutten. Zo kun je je sensitiviteit gaan waarderen als talent en kracht waarmee je weer meer grip krijgt op je leven.

Verliesbegeleiding

Rouw hoort onlosmakelijk bij het leven. Het is de keerzijde ervan. Rouw is een teken dat iets of iemand waarvan je gehouden hebt er niet meer is.

Verlieservaringen vragen om rouw en rouwen vraagt om getuigen. Rouwen in je eentje is minder helend dan wanneer je iemand toelaat in je verdriet. Soms kan verlies echter zo pijnlijk zijn dat je jezelf wilt terugtrekken en daar (diepe) eenzaamheid ervaart. Het kan dan voelen als een opgave om het dagelijks leven weer te omarmen. Vertellen over je verlies, ruimte maken voor nog niet gehuilde tranen, vriendelijke ogen die meekijken en zelf ook weet hebben van verlies, kunnen je hierbij ondersteunen. Zo kun je begeleid en in je eigen tempo beginnen aan je zoektocht naar het opnieuw leren omarmen van je veranderde leven en je eigen vitaliteit.

Zwangerschap & Geboorte

Onder de noemer zwangerschap en geboorte vallen veel verschillende thema’s. Hieronder staan een aantal daarvan op een rij om je een beeld te geven van de mogelijke vragen waarmee je bij mij terecht kunt:

  • Wel of geen kinderwens
  • Ongewenst kinderloos
  • Zwangerschap (zorgen, twijfel, angst, spanning)
  • Bevalling (voorbereiding, angst, nare ervaring)
  • Grijze wolk
  • Ouder met ‘te volle handen’
  • Ouder met ‘lege handen’
  • Ouderschap en opvoeden

Ik heb jarenlange ervaring in het begeleiden van aanstaande ouder(koppel)s tijdens hun zwangerschappen. Daarbij begeleid ik op verzoek ook ouders tijdens het geboorteproces, bij angst voor de bevalling en bij nare geboorte- en verlieservaringen. Zie ook HypnoBirthing.

Zit je met vragen, worstel je met thema’s op dit gebied of staat wat je zoekt hier niet bij? Bel me gerust geheel vrijblijvend, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Ouderschapscoaching

Met de geboorte van je kind wordt er in jou ook een ouder geboren. En dan wacht je de mooie en tegelijk uitdagende taak om je kind op te voeden tot een zelfstandig en sociaal mens dat stevig op eigen benen komt te staan. Onze kinderen hebben het aangeboren talent om ons als ouders zuiver te spiegelen in wie we zijn met al onze fraaie- en schaduwkanten. Wat heeft je kind dan van je nodig? Wat wil het je duidelijk maken met zijn of haar gedrag? Waar doe je goed aan? Welke thema’s heb je zelf nog aan te kijken en iets mee te doen, om je kind te kunnen bieden waar het (on)uitgesproken om vraagt? En wat als je je zorgen maakt over hoe je kind zich ontwikkelt? Hoe kun je je kind dan bieden wat het nodig heeft en tegelijk ook zelf in balans blijven?

Ik ondersteun je hierbij graag vanuit alle opgedane kennis, ervaring en expertise in zowel de jeugdhulpverlening als de jeugdzorg, binnen Kids & Work (www.kidsandwork.nl) en vanuit mijn eigen ervaringen in complex ouderschap.

 

LIJFSPRAAK

 

in contact met jezelf

Adres

Boshovensestraat 5  5561 AR Riethoven

Contact

Rian van den Berg

06 43 97 11 78

rian@lijfspraak.com

Openingstijden

Afspraak in overleg

Algemeen

Algemene Voorwaarden

Privacybeleid

Klachtenregeling

Aangesloten bij:

Volg mij op

Adres

Boshovensestraat 5 

5561 AR Riethoven

Contact

Rian van den Berg   

06 43 97 11 78

rian@lijfspraak.com

Openingstijden

Afspraak in overleg

Volg mij op

Algemeen

Algemene Voorwaarden

Privacybeleid

Klachtenregeling

Aangesloten bij:

Adres

Boshovensestraat 5

5561 AR Riethoven

Contact

Rian van den Berg

06 43 97 11 78

rian@lijfspraak.com

Openingstijden

Afspraak in overleg

Algemeen

Algemene Voorwaarden

Privacybeleid

Klachtenregeling

Aangesloten bij:

Volg mij op